top of page
stressztelenül
kommunikációs tréning
Hivatali prezentáció és esküvői tószt, nyilvános szereplés kisebb vagy nagyobb körben, médiában való megjelenés – nem csak hivatásos közszereplők, mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor szerepelnünk kell.

Csoportos és egyéni konzultációkat és tréningeket tartok magánembereknek és cégeknek egyaránt.

 

Hogyan legyünk hitelesek, hogyan tudjuk jól képviselni meggyőződésünket mások előtt? Hogyan érveljünk az igazunk mellett? Mit kell tudnunk ahhoz, hogy lekössük a közönség figyelmét? Merjünk-e szemkontaktust keresni, ha éppen izgulunk? Mennyire zavaró a beszédhiba, hogyan lehet ellensúlyozni? Szakmaiak legyünk vagy érthetőek? Hogyan nyerjük meg a hallgatóság szimpátiáját? Egy vitában agresszívak legyünk vagy inkább elfogadók? Merjük-e azt mondani: nem tudom?

Táncsics-díjas rádiós-televíziós újságíró vagyok. A kilencvenes évek elejétől dolgoztam trénerként olyan kommunikációs képzéseken, ahol rendszeres szereplése készítettünk fel vállalati vezetőket, közéleti szereplőket, képviselőjelölteket (pártállástól függetlenül). Őket is meg kellett tanítani arra, hogy hitelesen képviseljék mondandójukat. A kétezres évektől ebben a munkában hatékonyan segített az NLP rendszere. Az NLP kidolgozói megfigyelték, hogyan kommunikálnak a nagyon sikeres emberek, milyen szófordulatokat használnak, hogyan tudják meggyőzően megfogalmazni a mondandójukat. Ezekből a megfigyelésekből építettek fel kommunikációs modelleket, amelyeket bárki képes megtanulni és alkalmazni. Persze mindezen túl a belső motiváció is fontos, az, hogy mélyen meg legyünk győződve arról, hogy mi tudjuk a legjobban azt, amiről éppen beszélünk. Önmagunk meggyőzése egy szereplés előtt sokszor legalább olyan nehéz, mint mondandónk hiteles közvetítése.

Ulickaja - Mélykuti

Sokszor készültem izgatottan interjúkra. Sok mindent kellett megtanulnom ahhoz, hogy képes legyek interjú- és tárgyalási helyzeteket uralni, az élő adás „itt és most” szituációjában is megküzdeni egy ellenséges beszélgetőpartnerrel, jól kijönni egy vitából, információkhoz jutni akkor is, amikor elzárkózó, bizalmatlan, kellemetlen partnerrel álltam szemben. Ezeket a tapasztalatokat tudom átadni.

 

A tréningeken együtt megkeressük a várható szereplés, vizsga kardinális pontjait. Szituációs gyakorlatokkal modelláljuk a helyzetet, ezek a gyakorlatok nagyon sokat segítenek később abban, hogy leküzdjük az izgalmat, és uraljuk a váratlan helyzeteket. Strukturáljuk a mondandót, megkeressük a legérthetőbb és leginkább meggyőző fordulatokat. Bensőnk felkészítésében pedig itt is nagy szerep jut a wingwave coachingnak, amellyel megtaláljuk és feloldjuk a bennünket bénító emlékeket és érzéseket.

bottom of page