top of page
stressztelenül
NLP

Amikor csupán

a szavak gátolnak abban,

ami fontos számodra, vátoztasd meg a szavakat!

  

(Moshe Feldenkrais)

A Neuro-Lingvisztikai-Programozás a szavaink és a teremtő képzeletünk erejével segít megtalálni önmagunk egységét.

Az NLP

  • egy olyan módszer, amely a te aktív közreműködéseddel összegyűjti a benned lévő erőt, pozitív energiát, és a hasznodra fordítja.

 

  • mentális segítség olyan egészséges lelkületű embereknek, akik megrekedtek egy problémában, nehézségekkel küzdenek, és saját erejüket mozgósítva akarnak (és tudnak) belőle kijönni.

 

  • felfedezőút önmagad labirintusában, hogy megtaláld a kijáratot.

 

  • iránytűt ad döntéshelyzetben, segít egy probléma feldolgozásában, hogy tovább tudj lépni, és légy összhangban önmagaddal.

 

  • más, mint a pszichoterápia, mert nem a probléma boncolgatásra, hanem az eredmény elérésére összpontosít.

 

  • rendkívül kreatív és izgalmas mentális tréning

Az NLP olyan módszer, amely számos gyakorlatot, eljárást tartalmaz közérzetünk és viselkedésünk megváltoztatására, ha nem érezzük jól vagy elég jól magunkat a bőrünkben.

 

Az NLP azt vizsgálja, hogy gondolatainkat és érzéseinket hogyan befolyásolják a szavak, és ennek hatására hogyan, milyen mintákat követve cselekszünk, és hogyan lehet megváltoztatni ezeket a mintákat .

 

Az NLP módszerével megértjük, milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk a szavak, milyen belső érzetek, emlékek és élmények kapcsolódnak egy-egy szóhoz, fogalomhoz. Megértjük, hogy a bennünk tudattalanul élő régi emlékek hogyan hatnak jelenlegi viselkedésünkre, érzelmi állapotunkra, kudarcainkra vagy sikereinkre, másokhoz fűződő – sokszor számunkra is megmagyarázhatatlan – viszonyunkra. Átéljük, hogyan tudunk ezeken a bennünket sokszor gúzsba kötő régi beidegződéseken változtatni úgy, hogy ehhez ne kelljen minden régi emléket visszakeresnünk, tudatosítanunk, újra átélnünk.

Az NLP módszere segít átírni a negatív élményeket előhívó szavainkat és a szavakhoz kapcsolódó érzeteinket, hogy eltávolíthassuk, leválasszuk az élményről a hozzá tapadt érzelmeket. Megszabadít azoktól a kísértő érzésektől, amelyeket egy-egy rossz élmény újra és újra felidéz. Segít abban, hogy a rossz élmény negatív hatásának fogságából kiszabaduljunk.

 

Az NLP arra is megtanít, hogy képesek legyünk egy hullámhosszra kerülni egy másik emberrel, sőt hatni rá. Hogy a beszélgetésekben érvényesíteni tudjuk  saját szempontjainkat – legyen a beszélgetés tárgya üzleti, iskolai vagy társkapcsolat.

 

Az NLP más, mint a pszichoterápia – nem a probléma boncolgatásra, hanem az eredmény elérésére összpontosít. A módszer nem a klasszikus, múltat elemző megközelítést alkalmazza, hanem eredményközpontú változásokra törekszik, így nem illeszkedik a tradicionális iskolák tanításaihoz.

Az NLP módszerének kidolgozói Richard Bandler amerikai pszichológus és John Grinder amerikai nyelvész a hetvenes években először a sikeres és kiemelkedően jól kommunikáló embereket tanulmányozták. Azt vizsgálták, hogyan használják ők a nyelvet, hogyan érik el céljaikat. Modellezték ezeknek a személyeknek a viselkedését, ennek alapján fejlesztették ki az NLP módszerét és gyakorlatait, amelyeket ma már mindenütt a világon használnak és tanítanak. Az eltelt évtizedek alatt számos szakember alakította, fejlesztette a ma már több irányzatot is magába foglaló rendszert, amelyet világszerte sok ezer tréner gyakorol.

bottom of page