top of page
stressztelenül
rólam
Mélykuti Ilona

Úgy kezdődött, hogy mint mindenkinek, nekem is voltak problémáim, amiket nem tudtam megoldani. Mindig ugyanazokat a hibákat követtem el, mindig ugyanazokba az érzelmi csapdákba estem. Hiába beszélgettem okosan és józanul barátokkal és szakemberekkel, nem jutottam előbbre. Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy nagyon új, nálunk még ismeretlen módszerre, az NLP-re. Azt mondta, próbáljam ki, nemcsak pszichológusok művelhetik. Mi lehet ez a fura izé, a megjegyezhetetlen nevű neuro-lingvisztikus-programozás, gondoltam... Nagy nehezen találtam egy ehhez értő szakembert, el is mentem egy ülésre. Nagyon izgalmasnak találtam. Rögtön megéreztem, hogy egészen más, mint egy „klasszikus” terápia. Úgy éreztem, ezt meg kell ismernem és meg kell tanulnom!

fotó: Teknős Miklós

Akkor még nagyon kevesen ismerték és mindössze hárman taníthatták Magyarországon az NLP-t. 2000-ben először Hermann István pszichiáterhez iratkoztam be, az úgynevezett Practitioner, azaz gyakorlati kurzusra, majd a Master képzést Bíró Gyula klinikai pszichológusnál végeztem el. Úgy éreztem magam, mintha egy különleges egyetem levelező tagozatára járnék. Minden hónapban egy hétvége intenzív közös foglalkozás, közötte sok gyakorlás. Egészen újfajta világlátási szempontokat, gondolkodási módszereket, önismereti és segítségnyújtási, terápiás technikákat tanultunk és próbáltunk ki együtt. Sokan jártunk oda, tanárok, újságírók, közgazdászok, trénerek, akiknek szükségünk van arra, hogy jobban értsük az EMBER-t, és persze önmagunkat, egy olyan, akkor még forradalminak számító módszer és rendszer segítségével, amely világszerte megalapozta a coach képzést is.

2004-ben kaptam kézhez a végzettségemet igazoló okleveleket. Az alapképzést az amerikai Holotrop Human Consulting, az NLP egyik alapító atyja Richard Bandlernek az intézete, a Master fokozatot pedig az AT NLP Hungária igazolta. (A neuro-lingvisztikus programozás módszeréről bővebben itt olvashatsz. Ekkor már dolgoztam is a módszerrel, egy beteg barátnőm gyógyulási folyamatát kísérhettem, segíthettem végig. Egy ilyen segítői munkához nagyon fontos az önismeret, és a saját élmény. Az ember mindig kezdje önmagán! Éveken keresztül jártam Tusor Erzsébethez, aki szintén Bíró Gyula tanítványként akkor már hatalmas praxissal és nagy tapasztalattal rendelkezett. Sokat tanultam Bagdy Emőke professzortól, aki egy nehéz periódusban, édesanyám elvesztésekor volt a terapeutám.

fotó: Teknős Miklós

Az elmúlt 15 év alatt újságírói munkám mellett tréningeken és egyéni üléseken is segítettem a hozzám fordulókat, akik főleg barátok és közelebbi vagy távolabbi ismerősök voltak, hiszen szűk körben tudták csak, hogy ezzel a módszerrel dolgozom. Ez a kör egyre szélesedett, és a hangsúly egyre inkább a segítői, tréneri, NLPterápiás munkára terelődött, és szinte észrevétlenül változtatta meg a fontossági sorrendet a szakmai életemben.

Aztán 2014-ben egy nap felhívott Pusztai Erzsébet, hogy szeretne megmutatni nekem valamit, ami biztosan érdekelni fog. Igaza lett! Ez volt a Wingwave Coaching, e nálunk még ismeretlen, nagyon hatékony stresszoldó technika, amely ma Európában – és talán a világon is – egyedül rendelkezik ISO minősítéssel. (bővebben itt) A minőségbiztosítási háttér, a Németországban e módszerrel folytatott tudományos kutatások és Erzsébet személye nekem garanciát jelentett. 2015-ben kaptam meg hamburgi Besser Siegmund Institut oklevelét arról, hogy megtanultam és gyakorolhatom ezt a módszert, amely igazi gyorssegély a léleknek.

Azóta szinte robbanásszerűen változott meg az életem. Fantasztikus és felemelő érzés, hogy birtokában vagyok egy olyan korszerű tudásnak, amellyel segíthetek másoknak. A nap mint nap  megtapasztalt stressz olyan, mintha egy áradó folyóba hatalmas köveket dobálnának, hogy lassítsák, akadályozzák a víz áramlását. Ezeket a köveket tudjuk együtt eltakarítani.    

bottom of page