top of page
Gyorssegély a léleknek
Egy stresszfeldolgozó coach naplójából
 
Megjelent: "Amiről az orvos nem mindig beszél" című, havilapban
2019. januárjában

 

Szinte mindannyiunk életében vannak olyan gátak, csomók, amelyekkel ugyan együtt tudunk élni – de nehezen. Nem tudjuk, hogy miért késünk el mindenhonnan, nem értjük, miért pont mi fagyunk le minden vizsga-szituációban, miért pont mi rettegünk a mélységtől. Mennyivel könnyebb lenne nem félni a repüléstől, a bogaraktól, saját alkalmatlanságunktól! És milyen jó lenne, ha érthetetlen félelmeink nem jelennének meg előbb-utóbb testi tünetekben, fájdalomban, álmatlanságban! A következőkben olyan módszerekről írok,  amelyek az ilyen bajok (nem betegségek!) okainak feltárásában, lelki görcseink feloldásában segítenek.

 

Mariann válófélben volt.  Férje el akarta venni tőle hatéves kisfiukat, ő pedig állandóan rettegett. Férjét agresszívnek és erősnek látta, saját magát viszont gyengének, és alkalmatlannak arra, hogy meg tudja tartani hozzá ragaszkodó kisfiát. Nem vagyok elég jó! – közös munkánk során ehhez az alapérzéshez jutottunk el. A gondolathoz mindig testérzet is kapcsolódik – a Mariannál gyakran jelentkező mellkasi szorítás segített nekünk megtalálni a mélyben húzódó bűntudat és elviselhetetlenség stresszét.

Kiderült, hogy Mariann soha nem volt jó kapcsolatban az apjával, aki állandóan szidta, hibáztatta, akkoriban úgy érezte, ő a családi bűnbak. Kamaszkorában a szülők majdnem elváltak, a konfliktusokért a tizenéves lány önmagát okolta. Ezt a kamaszlány Mariannt "növesztettük fel”, hogy felnőttként alkalmasnak érezze magát arra, hogy felvegye a harcot, hogy győzni tudjon.

 

Miért is hagytam ott sokezres hallgató táboromat, a rádió nyilvánosságát? Miért mondtam le arról, hogy ismeretlenek megszólítsanak az utcán, két percben elmeséljék élettörténetüket – csak mert valami hasonlót hallottak egy műsoromban? Talán éppen azért, hogy ne csak két percben találkozzak velük, hogy aztán néhány mondat után ki-ki menjen tovább.

Közel húsz éve, a magam örömére kezdtem el tanulni az NLP (neuro-lingvisztikai programozás) módszerét. Lenyűgözött, hogy egészen újfajta gondolkodást, segítségnyújtást, terápiás technikákat tanulhattam és próbálhattam ki. Sokan jártunk oda – tanárok, újságírók, közgazdászok, trénerek – szükségünk volt arra, hogy jobban értsük az EMBER-t, és persze önmagunkat. Mindezt egy olyan, akkor még forradalminak számító módszer és rendszer segítségével érhettük el, amely a coach-képzést is világszerte megalapozta. Amikor pár évvel ezelőtt megismertem még egy új, hatásos módszert, a “pillangós stresszoldást” (hivatalos nevén a wingwave coaching-ot), már az események vittek tovább. Egy éven belül kiderült, hogy nem lehetek egyszerre újságíró és stresszterapeuta, mert a két, teljes embert kívánó tevékenység egyre kevésbé fér meg együtt. Harminc év imádott, intenzív újságírói munka után egy nagyot léptem, de új szakmámba is magammal hoztam a koncentrált figyelmet, az állandó kíváncsiságot, a másik emberre hangolódást, azt, hogy figyeljek minden apró jelre, amely új szempontokat adhat, kinyithat egy ajtót, utat kínálhat a megoldáshoz. Kettesben ülni egy valakivel, minden idegszálammal a másikat érzékelni – van akkora kihívás, mint egy élő adás a televízióban.

 

Anna közel hatvanéves volt, amikor eldöntötte, hogy a víztől való rettegése ellenére megtanul úszni. A medencében csak olyan helyen tudott gyakorolni, ahol biztosan leért a lába, nem mert a mély vízbe menni. Ezért keresett fel, mindössze egy alkalommal találkoztunk. A közös kutatás szálai a nagymamához vezettek. Anna fölidézte, hogy a nagymama a lelkére kötötte, hogy vigyázzon a Dunánál, mert az édesanyja egyszer majdnem belefulladt! A mondat, a gondolat annyira belévésődött, hogy később sem volt képes félelem nélkül a vízbe menni, bár soha nem gondolt arra, hogy ez a nagyanyai óvás lehet a félelem alapja. Ezt a bevésődést oldottuk fel. Három hét múlva kaptam tőle egy e-mailt, amelyben arról számolt be, hogy az edzője megdicsérte, mert a vízben olyan dolgot is meg mert csinálni, amit azelőtt soha.

 

Mentálisan egészséges embereknek tudok segíteni, akik megrekedtek egy problémában, nehézségekkel küzdenek, és ahhoz kérnek segítséget, hogy megtalálják azt a belső energiát, erőt, amivel képesek változtatni a helyzetükön. Ezek a módszerek nem a miérteket elemzik, hanem az eredményre koncentrálnak, az eredmény eléréséről, a változásról és az előrehaladásról szólnak. „Amit ön csinál az eredményorientált, az analízis pedig feltáró.” – mondta János, egy középkorú, választékos modorú mérnök, aki mindkettőt kipróbálta. Pontosan fogalmazott. Ez a stresszfeldolgozó coaching a probléma mihamarabbi megoldáshoz segít hozzá, gyorssegély a léleknek, míg a pszichoterápia egy mély, önmegismerő folyamat. Kétfajta megközelítés, amihez  kétfajta képzettség szükséges.

 

Irén minden alkalommal késve érkezett. Szabadkozott, kínosan érezte magát, hogy mindig közbejön valami, hogy nem tudja betartani a megbeszélt időpontokat. Egyszer aztán megelégelte, és megkért, hogy nézzük meg, mi lehet az állandó késés hátterében. Egy óvodáskori élményéhez jutottunk el, amikor Irént nyilvánosan megszidták, amiért nem tudta befűzni a cipőjét, és ügyetlensége miatt mindenkinek rá kellett várni. Irén máig emlékezik, hogy mennyire szégyellte magát. A tudattalanul benne munkáló félelmet és szégyent, a „Mit szólnak majd hozzám, milyen hibát találnak bennem?” érzését kellett feloldanunk. Irén nemsokára arról számolt be, hogy az átlag napi hat találkozójából már csak kettőről késik el.

 

Olyan ez a munka mint az oknyomozó újságírás. A problémák gyökerét keressük. A jelenben átélt stresszre és traumára adott válaszaink mindegyike valahol a múltban gyökerezik. Leggyakrabban védekezni szeretnénk valami ellen. Ahhoz, hogy a rossz, nekünk terhes reakciókat meg tudjuk változtatni, először meg kell találnunk azt régi, negatív élményt, amely máig ható nyomot hagyott viselkedésünkben. Az átélt rossz élmények, események hatására ugyanis önmagunkat korlátozó gondolatsorokat építünk fel magunkban. Így alakul ki, hogy mitől félünk, mire nem vagyunk képesek, mitől esünk pánikba – akár anélkül, hogy ezeknek a hiedelmeknek valós alapjuk lenne. Az NLP és a wingwave coaching olyan összefüggéseket is képes a felszínre hozni, amelyeket tudatosan már nem tudunk előhívni.

 

Tamás második gerincműtétje előtt állt. Annyira szorongott a közelgő operációtól, hogy – mint mondta – legszívesebben egy pocsolyába feküdt volna, mint egy kis állatka, hogy onnan aztán el se mozduljon többé. A félelem annyira megbénította, hogy semmi másra nem tudott gondolni. Amikor arra kértem, hogy mesélje el, milyen is a közérzete, ő azt sötétbarna, sűrű, iszaphoz hasonló, savanyú szagú sárnak írta le. Az ülés végére ebből a sárból egy narancsfényű labdát teremtett. Ezt a belső átalakító munkát az NLP szimbólumainak segítségével végeztük el. Tamás úgy dolgozott a félelmén, hogy arra koncentrált, hogyan lenne számára a sár befogadhatóbb, jobb, hogyan tudná azt elfogadni. Másnap reggel azt írta, hogy a műtét réme óta először aludta végig az éjszakát.

 

 

Azért szeretem ezeket a módszereket, azért hiszek bennük, mert látom, hogy az ember testérzetei  plasztikusan leírják mindazt, amit szavakkal nem tud kifejezni. A szimbólumokban való gondolkodás megkerüli a felnőtt fejekben zajló tudatos elemzést, agyalást. Nagyon izgalmas kreatív „lélek-tréning”, amelyben a terapeuta nem kívülről mutat utat, hanem a belső út kísérője.

 

Mélykuti Ilona

 

Neuro-lingvisztikai-programozás (NLP): Richard Bandler amerikai pszichológus és John Grinder nyelvész a hetvenes években a sikeres és kiemelkedően jól kommunikáló embereket tanulmányozták. Azt figyelték meg, hogyan használják ők a nyelvet, hogyan érik el céljaikat. Modellezték ezeknek a személyeknek a viselkedését, ennek alapján fejlesztették ki az NLP módszerét és gyakorlatait. Az NLP azt vizsgálja, hogy gondolatainkat és érzéseinket hogyan befolyásolják a szavak,  ennek hatására hogyan, milyen mintákat követve cselekszünk, és hogyan lehet megváltoztatni ezeket a mintákat.

Wingwave coaching: olyan lélekkönnyítő, stresszoldó módszer, amely váratlannak, meglepőnek tűnő felfedezésekkel képes rövid idő alatt komoly érzelmi változásokat előidézni.  A stresszoldás módszerének kidolgozásához az agykutatás új eredményeit használták fel. A technikát EMDR néven ismerik az egész világon. A wingwave coaching az egyetlen védett, hivatalos DIN EN ISO 9001 minősítéssel rendelkező stresszoldó módszer Európában.

bottom of page